بتن ریزی حجیم
1- روش های اجرای بتن حجیم
الف – روش بتن ریزی سنتی و معمولی
ب- روش بتن غلتکی RCC (Roller Compacted Concrete)
ج- روش سنگدانه پیش آکنده PAC (Preplaced Aggregate Concrete)
2- روش های کنترل گرمازایی و سرعت گرما زائی در بتن حجیم و جلوگیری از افزایش دما
2-1- بکارگیری سیمان های کم حرارت (نوع II و IV و V) و سیمان های آمیخته پرتلند پوزولانی و سرباره ای
2-2- بکارگیری مواد افزودنی کندگیر کننده ـ مصرف سیمان بیات
2-3- کاهش دمای بتن (پیش تبرید) و حفظ خنکی در طول عملیات بتن ریزی
2-4- کاهش مقدار سیمان در هر متر مکعب بتن
2-4-1- بکار گیری مقاومت کمتر تا حد امکان و افزایش سن مقاومت مشخصه طراحی
2-4-2- کاهش آب آزاد بتن
2-4-2-1- کاهش اسلامپ بتن تا حد امکان
2-4-2-2- بکار گیری دانه بندی و شکل مناسب سنگدانه ها
2-4-2-3- افزایش حداکثر اندازه سنگدانه ها
2-4-2-4- بکارگیری مواد روان کننده و کاهش دهنده آب
2-4-2-5- بکار گیری پوزولان های کاهش دهنده آب
2-4-3- جایگزینی پوزولان ها به جای سیمان
2-4-4- کاهش انحراف معیار ساخت بتن برای کاهش مقاومت میانگین طرح اختلاط (در صورت کنترل W/C توسط مقاومت)
2-4-5- بکارگیری مواد حباب زا برای افزایش دوام و نفوذ ناپذیری و کنترل طرح توسط مقاومت
2-5- خروج گرما از بتن (پس تبرید)
3- اصول انبار کردن مصالح بتن حجیم
3-1- اصول انبار سنگدانه در بتن حجیم
3-1-1-
رعایت اصل عدم جدایی و محدودیت برای dmax > 20 mm
3-1-2- رعایت تک اندازه بودن سنگدانه ها برای دستیابی سریعتر به دانه بندی مطلوب
3-1-3- رعایت یکنواختی رطوبت در سنگدانه
3-1-4- رعایت جلوگیری از افزایش دما در سنگدانه (جلوگیری از تابش آفتاب) و پوشش سنگدانه ها به ویژه در ماسه
3-1-5- دپو از بالا و مصرف از پایین توسط قیف، گالری و تسمه نقاله
3-1-6- جلوگیری از آلوده شدن سنگدانه ها به گل و لای
3-1-7- دنبال هم قرار دادن دپو سنگدانه ها به تعدادی که با ظرفیت سیلوی موقت بتن ساز مرکزی و قدرت حمل تسمه نقاله ها جور در آید.
3-2- اصول انبار سیمان و مواد چسباننده کمکی در بتن حجیم
3-2-1- حفظ خنکی و جلوگیری از گرم شدن سیمان با دو جداره کردن، رنگ روشن و چرخش آب خنک یا هوای خنک در جداره خارجی
3-2-2- عدم حمل سیمان داغ به کارگاه و یا نگهداری دراز مدت آن برای کاهش دما
3-2-3- بیات کردن سیمان تازه و مصرف سیمان بین 15 تا 30 روز پس از تولید (در مورد سایر مواد کمکی چسباننده موردی ندارد) ـ بیات کردن عمدی با ایجاد جریان هوا
3-2-4- پیش بینی سیلوی لازم برای سیمان با توجه به حجم مصرف و بیات کردن
3-3- اصول انبار کردن آب
3-3-1- ایجاد ظرفیت لازم
3-3-2- حفظ خنکی و جلوگیری از گرم شدن (منبع زمینی یا عایق بندی و …)
3-4- اصول انبار کردن یخ
3-4-1- ایجاد ظرفیت لازم
3-4-2- عایق بندی و جلوگیری از بالا رفتن دما و حفظ دمای زیر صفر
3-5- اصول انبار کردن افزودنی ها
3-5-1- ایجاد فضای سرپوشیده و نسبتا خنک ـ جلوگیری از تابش آفتاب به ویژه برای مواد آلی (روان کننده ها، حباب زاها و کندگیرکننده ها)
4- اصول اختلاط و کنترل W/C، اسلامپ و دما
4-1- اصول توزین مصالح و کنترل رطوبت و ریختن در مخلوط کن
4-1-1- رعایت رواداری توزین (سیمان % 1 ± یا 1 ± ظرفیت باسکول هرکدام بزرگتر است، آب % 1 ± ، سنگدانه تجمعی % 1 ± و افزودنی % 1 ± یا 30 ± میلی لیتر هر کدام بزرگتر است)
4-1-2- تعیین رطوبت سنگدانه ها
4-1-3- اصلاح مقدار سنگدانه های مرطوب و تعیین آب مصرفی
4-1-4- تأمین سیستم اندازه گیری برای مواد پوزولانی به صورت وزنی، افزودنی های شیمیایی به صورت وزنی یا حجمی و یخ به صورت وزنی
4-1-5- تأمین سیستم اتوماتیک برای کنترل رطوبت و محاسبه مقدار مواد مصرفی و عدم استفاده از سیستم های زمانی
4-1-6- رعایت آرایش شوت و قیف های ریختن مصالح در دیگ اختلاط برای بهبود و تسریع اختلاط
4-2- اصول اختلاط
4-2-1- تأمین حجم دیگ مورد نیاز با توجه به بتن لازم در هر ساعت با عنایت به زمان لازم برای تهیه یک نوبت بتن (حداقل 5/1 و حداکثر 9 متر مکعب) ـ استفاده از چند دیگ در یک سیستم (ترجیحاً 4 دیگ)
4-2-2- استفاده از سیستم پره های اختلاط مناسب در حالت دیگ ثابت و متحرک (در دیگ متحرک پره متصل به بدنه و در دیگ ثابت، پره های نوع توربینی به ویژه برای سنگدانه های بزرگتر از 75 میلی متر) ـ استفاده از اختلاط پیوسته برای سنگدانه تا 100 میلی متر
4-2-3- تأمین سیستم پاشش آب در دیگ برای کاهش زمان اختلاط
4-2-4- در ACI تامین حداقل زمان اختلاط 80 ثانیه برای 3m1 اول و 20 ثانیه برای هر متر مکعب اضافی (در USBR حدود 5/1 دقیقه برای3m5/1 اولیه و 40 ثانیه برای هر متر مکعب اضافی) مگر اینکه بتوان همگنی را ثابت کرد.
4-2-5- تأمین دید بتن داخل دیگ برای کنترل اسلامپ و به نوعی کنترل نسبت آب به سیمان
4-2-6- عدم وجود یخ در پایان اختلاط
4-2-7- کنترل دما در مخلوط کن و استفاده از ازت مایع در صورت لزوم و اصلاح دمای اجزاء بتن برای ساخت بعدی
5- پیش تبرید مصالح و بتن و کنترل دما
5-1- خنک سازی سنگدانه
5-1-1- با آب پاشی سنگدانه و تبخیر (به ویژه شن)
5-1-2- دمیدن هوای خنک بر سطح سنگدانه ها (به ویژه شن)
5-1-3- ایجاد خلأ نسبی و تسریع در تبخیر (در مورد شن و ماسه)
5-1-4- پاشیدن آب خنک بر سطح سنگدانه ها
5-1-5- غرقاب کردن سنگدانه ها در آب خنک (به ویژه در مورد شن)
5-1-6- شستن ماسه ها با آب خنک
5-2- خنک سازی سیمان و پوزولان ها
5-2-1- ایجاد تماس بین سیمان و هوای خنک در محفظه بسته
5-2-2- عبور سیمان از استوانه خنک شده توسط آب خنک
5-3- خنک سازی آب مصرفی
5-3-1- خنک کردن آب در سردخانه
5-3-2- خنک کردن آب با ریختن یخ در آب
5-3-3- جایگزینی بخشی از آب با یخ
5-3-4- مصرف یخ به جای کل آب مصرفی
5-3-5- خنک سازی آب با تزریق ازت مایع
5-4- خنک سازی بتن در دیگ اختلاط (به میزان محدود)
5-4-1- خنک سازی دیگ ثابت
5-4-2- تزریق ازت مایع به بتن داخل دیگ
6- اصول حمل، ریختن و تراکم بتن حجیم
6-1- اصول حمل بتن
6-1-1- عدم چرخاندن بتن در طول حمل برای حفظ خنکی
6-1-2- عایق بودن بدنه وسایل حمل و پوشش بتن
6-1-3- سرعت بخشیدن به حمل و بالا بردن حجم حمل در هر ساعت با انتخاب وسیله مناسب با حجم مطلوب و تناسب وسایل حمل با یکدیگر
6-1-4- سعی در حفظ همگنی و عدم جدایی به ویژه در بکارگیری دو وسیله حمل در طول حمل
6-1-5- حمل بتن با حفظ دمای لازم در پایان
حمل
(Ti دمای بتن ریزی، Tf دمای نهائی تعادل بتن، C ظرفیت کرنش بر حسب ملیونیم، et ضریب انبساط حرارتی بر حسب ملیونیم برای هر درجه، R درجه قید به صورت درصد و Dt افزایش دمای اولیه بتن)
6-2- اصول ریختن بتن حجیم
6-2-1- حفظ همگنی در تخلیه بتن و پخش آن و حمل توده به صورت یکجا
6-2-2- ریختن بتن با دمای مورد نظر
6-2-3- ایجاد سرعت در کار ریختن و پخش بتن برای حفظ خنکی و ایجاد پیوستگی در لایه ها و عدم ایجاد درز سرد
6-2-4- روش بتن ریزی پله ای برای حفظ خنکی و تماس کمتر بتن با هوای مجاور و کاهش زمان تابش آفتاب بر سطح بتن
6-2-5- انتخاب ضخامت لایه مناسب با توجه به محدودیت ها (اسلامپ، قدرت ویبراتور، حداکثر اندازه سنگدانه و ارتفاع لیفت)
6-3- اصول تراکم بتن حجیم
6-3-1- انتخاب وسیله مناسب تراکمی (قطر ویبراتور خرطومی 3 تا 6 اینچ)
6-3-2- انتخاب تعداد لازم ویبراتور برای تراکم حجم بتن مورد نظر در هر ساعت
6-3-3- تعیین فاصله نقاط فرو بردن ویبراتور (5/1 برابر شعاع اثر ویبراتور)
6-3-4- انجام عمل تراکم در حد مطلوب و عدم ایجاد جدائی مواد در اثر تراکم بیش از حد و یا باقی ماندن هوا در بتن
6-3-5- ایجاد پیوستگی بین دو لایه با فرو بردن ویبراتور در لایه زیرین
6-3-6- آرام بیرون کشیدن ویبراتور و عدم ایجاد حفره در بتن
7- اصول پرداخت، نگهداری و عمل آوری بتن حجیم
7-1- اصول پرداخت سطح بتن
7-1-1- عدم نیاز به پرداخت خاص در سطح بتن حجیم با توجه به آماده سازی بعدی درز اجرایی افقی و کفایت شمشه گیری سطح
7-1-2- آب نینداختن بتن با توجه به اسلامپ کم بتن حجیم
7-1-3- ایجاد شیار و یا زبر کردن سطح بتن
7-2- نگهداری و عمل آوری بتن حجیم
7-2-1- نگهداری رطوبتی بتن با آبرسانی به آن (آب پاشی مکرر و یا ایجاد لایه جاذب مرطوب و یا جلوگیری از تبخیر آب)
7-2-2- طویل المدت بودن نگهداری رطوبتی بتن حجیم به ویژه با وجود پوزولان ها، کندگیر کننده ها و سیمان های کم حرارت و دیرگیر
7-2-3- اهمیت نگهداری رطوبتی برای کاهش جمع شدگی و ترک خوردگی
7-2-4- ایجاد دمای یکنواخت و نزدیک تر به دمای بخش های مرکزی در سطح بتن برای کاهش تنش حرارتی
7-2-5- جلوگیری از ایجاد شوک حرارتی به ویژه با قالب برداری سریع در هوای سرد به ویژه در بتن جوان (با مقاومت کمتر از Mpa 7)
8- پس تبرید
8-1- طراحی سیستم پس تبرید برای خروج گرما از بتن و کاهش دما (عدم افزایش دما)
8-2- نصب لوله های پس تبرید
8-3- چرخش آب خنک در لوله ها پس از بتن ریزی
8-4- خنک کردن مجدد آب برگشتی
8-5- کنترل دمای آب برگشتی و ختم چرخش آب در صورت عدم افزایش دمای آب تا حد پیش بینی نشده
9- اصول طرح اختلاط بتن حجیم و کنترل مصالح قبل از اجرا
9-1- کنترل سنگدانه ها و تعیین خواص آنها (دانه بندی، چگالی و جذب آب، درصد شکستگی، تعیین افت وزنی در آزمایش دوام به کمک سولفات منیزیم یا سدیم، واکنش زایی با قلیایی ها، تعیین مواد زیان آور، تعیین عدد سایش و دیگر ویژگی های مکانیکی، ظرفیت گرمایی سنگدانه، قابلیت پخش و هدایت حرارتی سنگدانه ها، ضریب انبساط حرارتی سنگدانه ها)
9-2- کنترل کیفی سیمان و مواد چسباننده کمکی و تعیین خواص آن ها به ویژه گرمازایی
9-3- کنترل کیفی آب
9-4- کنترل کیفی مواد افزودنی شیمیایی
9-5- تعیین محدودیت ها و خواسته ها (مقاومت مشخصه در شن مورد نظر، مقاومت میانگین طرح اختلاط، اسلامپ، دانه بندی و بافت بتن، جمع شدگی، گرمازایی و سرعت گرمازایی، دوام در برابر سولفات ها و شرایط محیطی، مدول الاستیسیته و ضریب پواسون، حداقل و حداکثر سیمان مجاز و حداکثر نسبت آب به سیمان مجاز، مقدار حباب هوای لازم و نفوذپذیری، خصوصیات برشی و خزش)
9-6- تهیه طرح اختلاط اولیه با توجه به محدودیت ها و خواسته ها به کمک یک روش شناخته شده
9-7- ساخت مخلوط آزمون و کنترل خواص بتن و مقایسه آن با مقادیر مطلوب
9-8- حک و اصلاح طرح مخلوط برای دستیابی به ویژگی های مطلوب
9-9- ساخت مخلوط طراحی شده نهائی و تعیین خواص بتن
9-10- تعیین نسبت مقاومت ها در سنین مختلف، تعیین نسبت مقاومت بتن معمولی با بتن گذشته از الک 5/1 اینچ، تعیین اسلامپ بتن معمولی و بتن گذشته از الک 5/1 اینچ
9-11- تعیین زمان گیرش در دمای مورد نظر برای ریختن بتن
9-12- تعیین خواص حرارتی بتن مورد نظر
10- کنترل مصالح و بتن در حین اجرا
10-1- کنترل سنگدانه ها
10-2- کنترل سیمان و مواد چسباننده
10-3- کنترل آب
10-4- کنترل مواد افزودنی
10-5- کنترل اسلامپ بتن، دمای بتن پس از ساخت و در هنگام ریختن ، تعیین مقدار حباب هوا به صورت مدام
10-6- کنترل مقاومت در سنین مورد نظر یه ویژه روی نمونه های استاندارد به صورت مدام
10-7- کنترل نفوذپذیری، W/C و دانه بندی به صورت موردی
10-8- کنترل مدول E، خصوصیات برشی و خزش به صورت موردی
11- نکات مهم در طرح و اجرا
11-1- مشخص نمودن ارتفاع لیفت
11-2- مشخص کردن شرایط آماده سازی درز اجرائی قائم و افقی
11-3- فاصله زمانی ریختن لیفت ها در کنار هم و روی هم
11-4- تعیین دمای بتن ریزی و شرایط پس تبرید و …
11-5- تعیین سن مقاومت مشخصه و مقاومت مشخصه
11-6- تعیین نوع سیمان و درصد جایگزینی پوزولان و حداکثر مقدار سیمان
11-7- تعیین روش یا روش های پیش تبرید
11-8- تعیین طول هر بلوک و محل ایجاد درزها
11-9- تعیین حداکثر دمای افزایش دمای بتن در قطعه
11-10- پیش بینی ابزار دقیق و استفاده از آنها در اجرا و پس از آن